Bu yıl ikincisi yapılan Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor ödülleri, İstanbul’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, farklı kategorilerde ürünler geliştiren firmalara ödüllerini verdi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği kapsamında TÜBİTAK desteğiyle düzenlenen “BİGG SPOR Ödülleri” 9 Mart’ta düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla düzenlenen “BİGG SPOR Ödülleri” Riva Hasan Doğan Milli takımlar Kamp Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
Spor ve sporla ilişkili tüm alanlarda yeni bilgi üretilmesi, yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi ve teknolojik girişimciliğin desteklenerek spor teknolojileri alanında farkındalığın artırılması amacıyla yapılan “BİGG SPOR Ödülleri” için 03-15 Ekim tarihlerinde çağrıya çıkılmıştı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen BİGG SPOR Ödülleri için 7 kategoride 67 firma başvuruda bulundu.
Spor ve sporla ilişkili tüm alanlarda yeni bilgi üretilmesinin, yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesinin ve teknolojik girişimciliğin desteklenerek spor teknolojileri alanında farkındalığın artırılmasının amaçlandığı “BİGG SPOR Ödülleri’nde dereceye girenlere toplam 4 buçuk milyon TL ödül verildi.
‘BİGG SPOR Ödülleri’ Yarışmasında dereceye giren firmaların ürünleri, ödül töreni öncesinde kurulacak stantta sergilendi. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ödül töreni öncesi stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Bakan Bak: “Stantlarda çok başarılı çalışmalar gördüm. Çok önemli bir şey. Güzel işler yaptık”
Törende konuşan Bakan Dr. Osman Aşkın Bak, sportif başarı için teknolojiye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Stantları dolaşırken çok mutlu oldum. Genç firmalarımızın dışarıdan çok büyük paralarla ithal ettiğimiz ürünleri yapmaları, yapmaya başlamaları gerçekten çok önemli. Ölçemediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yılda Türkiye'nin teknolojiye, AR-GE'ye yaptığı yatırımların artarak devam ettiğini kaydeden Bakan Bak, "Spor endüstrisi söylenen rakamlara göre 680 milyar dolar. Bu endüstrinin yaklaşık yarısı ekipman, teknoloji ve bunların kullanılmasını kapsıyor. Stantlarda çok başarılı çalışmalar gördüm. Bence çok önemli bir şey. Güzel işler yaptık." diye konuştu.
Türkiye'de bir spor devriminin yaşandığını vurgulayan Bakan Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın sporun içinden gelmesi, sporu çok iyi bilmesiyle ilgili. Türkiye son 22 yılda statlar, salonlar, havuzlar, binlerce tesis kazandı. Bu tesislerin hepsi sporcularla dolmaya başladı. Ama buna ne lazım? Bu sporcuları çok iyi eğitmek için antrenörlere, teknolojiye ihtiyacımız var. Mesela yüzme havuzlarındaki dokunma teknolojisini dışarıdan alıyoruz. Çok pahalı. Bunları da geliştirmemiz lazım. Gençler gelecekte bu ülkede çok önemli işler yapacak hem sporda hem teknolojide. Ülkemiz çok daha güçlü olacak. Federasyonlarımıza, spor kulüplerimize de söylüyorum. Lütfen bu teknolojileri kullanmaya başlayalım, kullanalım.”
Bakan Kacır: “Spor teknolojileri pazarının büyüklüğünün 10 yıl içinde 53 milyar dolara ulaşması öngörülüyor”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise BİGG Spor Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, teknolojik ilerlemelerin hayatın her alanını yeniden şekillendirdiği bir dönemde spor endüstrisinin de bu dönüşümden etkin bir biçimde payını aldığını söyledi.
Yapay zeka, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin öncülüğünde, spor endüstrisinde yaşanan devrim niteliğindeki gelişmelerin spor ekosisteminin tüm paydaşları için eşi benzeri görülmemiş düzeyde erişim, kişiselleştirme ve verimlilik imkanı sunduğunu dile getiren Bakan Kacır, "Yenilikçi teknolojiler veri odaklı karar alma süreçlerinin önünü açarak sporcu performansı ve güvenliğini üst düzeye çıkarıyor." dedi.
Bakan Kacır, "Giyilebilir cihazlardan artırılmış ve sanal gerçeklik sistemlerine, taraftar etkileşim platformlarından gerçek zamanlı analitiklere kadar teknolojinin sporda yenilikçi uygulamaları ise spor endüstrisinde yeni standartları belirliyor." ifadelerini kullandı.
Spor teknolojileri pazarının büyüklüğünün geçen yıl yaklaşık 20 milyar dolarken, 10 yıl içinde bu düzeyin 53 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü aktaran Bakan Kacır, "Büyüyen ve gelişen spor teknolojileri, aynı zamanda inovasyon odaklı yeni nesil girişimlere fırsat penceresi oluşturuyor." diye konuştu.
Bakan Kacır, Türkiye'nin spor teknolojilerinde dünya çapında başarı hikayeleri çıkarmak için gerekli tüm unsurlara sahip olduğunu belirterek, "Hedefimiz ülkemizi spor teknolojilerinde dünya çapında bir teknoloji geliştirme üssü haline getirmek. Bu anlayışla, spor alanında proje yürüten teknoparklarımızdaki 450 teknoloji girişimimize ve 1 Ar-Ge merkezimize vergisel destekler sunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında spor alanında toplam 237 proje ve 871 bilim insanı ile gence 1,2 milyar TL destek sağladıklarını aktaran Kacır, "Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızın destek ve iş birlikleriyle bugüne kadar ülkemizin insan kaynağını güçlendirecek pek çok vizyon projeyi hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.
“Girişimcilerin 'spor teknolojilerine' yönelik yenilikçi fikirlerinin ticarileşmesini sağlıyoruz”
Spor bilimlerinde nitelikli bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitemizi güçlendirmek üzere açtıkları TÜBİTAK Spor Araştırmaları Çağrısıyla sporun insan fizyolojisindeki etkilerinden yapay zeka tabanlı destek sistemlerine kadar toplam bütçesi 62 milyon lira olan 30 projeye eş finansman sağladıklarını bildiren Bakan Kacır, şunları kaydetti:
"Yine Gençlik ve Spor Bakanlığı’mız ile beraber gerçekleştirdiğimiz artık başlı başına bir marka haline gelmiş BİGG SPOR Ödülleri Yarışması ile de teknoloji ve sporu bir araya getiriyoruz. Girişimcilerin "spor teknolojilerine" yönelik yenilikçi fikirlerinin ticarileşmesini sağlıyoruz. Programın ilk çağrısına Ekim 2021’de çıktık. Yoğun ilgi gören bu ilk çağrıdan sonra ödüle hak kazanan 5 girişimcimize 1 milyona yakın ödül takdim ettik.
İkinci çağrıya ise sizlerin de bildiği üzere geçtiğimiz yılın ekim ayında çıkmıştık. İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesinden spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamalarına, büyük veri analizi uygulamalarından sporda sensör teknolojisine kadar 7 farklı kategoride 67 girişimimiz çağrıya başvurdu. Yapılan değerlendirmeler sonrasında ilk 5 sırada yer alan girişimcilerimize 4,5 milyon lira destek sağlıyoruz. Ödül almaya hak kazansın kazanmasın tüm girişimcilerimizi en içten duygularımla tebrik ediyorum."
“100 Turcornumuz arasında spor girişimleri de yer alacak”
Bakan Kacır, hayata geçirdikleri Turcorn 100 Programı’yla erken aşamayı başarıyla geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin, daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik ettiklerini altını çizdi.
Hedeflerinin 2030 yılına kadar 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji girişimine ulaşmak olduğuna işaret eden Bakan Kacır, "Nitelikli insan kaynağımız, hedef odaklı destek programlarımız, inovasyon dostu mevzuat düzenlemelerimizle bu hedefe ulaşacağız." dedi.
Bakan Kacır, erken aşamayı başarıyla geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik edecekleri ve terzi usulü destekler sunacakları Turcorn 100 Programını başlattıklarını hatırlatarak, "Geçtiğimiz hafta da yapay zekadan dijital hizmet teknolojilerine, yeşil dönüşümden finansal teknolojilere kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve Turcorn 100 Programı’na seçilen ilk 15 teknoloji girişimimizi kamuoyu ile paylaştık.
Önümüzdeki dönemde Turcorn 100 programı kapsamında spor girişimlerinin de destekçisi olmaya, girişimcilerimizle beraber başarı hikayeleri oluşturmaya hazırız. Gençlerimizin, girişimcilerimizin enerjisi ve yenilikçi iş fikirleri gösteriyor ki 100 Turcornumuz arasında spor girişimleri de yer alacak." değerlendirmesinde bulundu.
“Bilimsel çalışmaları, Türk sporunun gelişimine entegre etmeyi hedefliyoruz”
Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte spor araştırmaları programı kapsamında yeni bir çağrıya çıktıklarını belirten Bakan Kacır, "Bu çağrı ile sportif faaliyetlerde karşı karşıya kalınan zorlukları ve güncel yönelimleri ele alan bilimsel araştırma projelerini destekliyoruz." dedi.
Bakan Kacır, bilimsel çalışmaları, Türk sporunun gelişimine entegre etmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Aynı zamanda yakın zamanda ilk kez çıkacağımız Gençlik Araştırmaları Çağrısı kapsamında yine Gençlik ve Spor Bakanlığımızla beraber, gençlerimizi 21. Yüzyılın yetkinlikleriyle buluşturarak genç istihdamını güçlendireceğiz." açıklamasını yaptı.
Bakan Gençlerin iyi oluşlarını ve toplumsal hayata katılımını hedefleyen araştırma projelerini destekleyeceklerine dikkati çeken Kacır, "Gençlerimizde iklim ve çevreye duyarlılıklarını, bilinçlerini artıracak politika ve uygulama modellerini geliştireceğiz. Bu iki programı geleneksel hâle getirerek de Türkiye Yüzyılının mimarı gençlerimizin gücüyle Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız." şeklinde konuştu.
7 branşta 67 girişim başvurdu
Yarışmaya, “Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları”, “Sporda yapay zeka uygulamaları”, “Sporla ilişkili istatistik ve büyük veri analizi uygulamaları”, “Bireysel ve takım takip-analiz sistemleri”, “Sporda antrenman teknolojileri”, “İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesi” ile “Sporda sensör teknolojisi” kategorilerinde toplam 67 teknolojik girişim başvurdu.
Yarışmada ilk 5’e girenler toplamda yaklaşık 5 milyon lira ödül ile BİGG Spor Kupası'nın sahibi oldu.