Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sporda yarınlara dair önemli projelerinin bulunduğunu söyledi.

Levent'teki Wyndham Otel'de spor medyasının yöneticileriyle bir araya gelen Bakan Kasapoğlu, toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

Sporun ulusal gücü sayesinde birçok sorunun üzerinden gelinebildiğini belirten Bakan Kasapoğlu, "Sporun tüm paydaşlarıyla yapmış olduğum bugüne kadarki çalışmalarda gelinen nokta ve bununla paralel çok güçlü bir nüfusu barındırmamız sebebiyle yarınlara dair projelerimiz var. Ülke olarak sporun gücünü daha farklı boyutlara taşıma durumumuz söz konusu.” ifadelerini kullandı.

“Geriye dönüp baktığımızda pek çok başarıyı ve devrimi görüyoruz

Salgını ülke olarak fırsata dönüştürdüklerini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin bugüne kadar gelmiş olduğu pek çok mücadele ve bu noktada kazanımları var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 19 yıllık bir çalışma ve emek var. Bu noktada gelinen aşama her alanda bir iddiayı ortaya koyuyor. Sanayi, sağlık, ekonomik altyapı, teknoloji, eğitim ve tabii ki her alanda olduğu gibi spor ve gençlik yatırımlarıyla devasa bir yatırım ve bununla birlikte yatırımların insana dokunması noktasındaki pek çok çaba, faaliyet, gayret, organizasyon... Geriye dönüp baktığımızda pek çok başarıyı ve devrimi görüyoruz. Bu devrimlerin süreklilik arz etmesi gerekiyor. Bu dinamizmle yılmadan, usanmadan, mücadeleden vazgeçmeden her geçen gün değişen dünyanın yeni bir söylemle, yeni bir projeyle önünde olmak gerekiyor.”

Sporun çok popüler bir konu olduğunu aktaran Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kattığı önemli etkiler var. Bizler bu doğrultuda hep ileriye bakacağız. Hedeflerimizi her geçen gün daha yukarı, daha yükseğe koyarak ülkemizi bu anlamda gelişmişlik noktasında, kalkınma noktasında her alandaki seviyesinde daha yukarılara taşımanın gayreti içinde olacağız. Spor çok popüler bir olgu, bir konu. Zira gençlik çok dinamik ve aynı zamanda ülke olarak çok avantajlı durumumuzun olduğu bir konu." diye konuştu.

“Yarınların daha güçlü Türkiye'sinde sporun da parlayan yıldızını daha parlak hale getireceğiz”

Sporu yarınlara güçlü kılma adına çalıştıklarını anlatan Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

“Sporun sorunlarını nasıl çözeriz, yarınlara daha dinamik, kuşatıcı, üretken bir yapıyla kavuştururuz onun gayreti içerisindeyiz. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl spor kulüpleri ve federasyonlarıyla çalıştay düzenledik, tüm spor ailesini davet ettik. Kulüp, kurum, federasyon herkes eteğindeki taşı döksün, düşüncesini, önerisini ortaya koysun ve birlikte yürüdüğümüz bu yolda artık ne tür bir vizyonla, nasıl bir yaklaşımla bu sorunları çözer, yapıyı nasıl daha sağlıklı hale getiririz, sistemi nasıl daha üretken bir yapıya kavuştururuz bunları konuşuruz dedik. Faydalı bir çalışma gerçekleşti. Kulüplerimizin idari anlamda, finansal noktada geldiği durum da hepimizin inandığı gibi iyileştirme, reform ihtiyacı söz konusu. Bu doğrultuda özellikle yönetimlerin sorumlu olması, kulüpleriyle, federasyonlarıyla hiçbir ülkede olmamış bir spor devriminden bahsederken yine tüm branşlarıyla devletin ciddi bir desteğinden de özellikle son yıllarda bahsetmek gerekiyor. İnanıyorum ki üretken bir yapıyı teşvik eden, hesap verebilir bir mantıkla, şeffaflıkla idare edilen yeni yapılarla sporumuz tüm branşlarıyla çok daha farklı bir noktaya gelecek. Yarınların daha güçlü Türkiye'sinde sporun da parlayan yıldızını daha parlak hale getireceğiz."

“Kulüp ve federasyonlarda yönetimlerin şeffaf olması hedefimiz”

Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, kulüp ve federasyonlarda yönetimlerin şeffaf olması gerektiğini dile getirdi.

“Kulüp ve federasyonlarda yönetimlerin sorumlu olması, şeffaf olması hedefimiz. Hiçbir ülkede olmamış bir spor devriminden bahsederken yine tüm branşlarıyla özellikle son yıllarda devletin ciddi bir desteğinden de bahsetmek gerekiyor.” diyen Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnanıyorum ki üretken bir yapıyı teşvik eden, hesap verebilir bir mantıkla, şeffaflıkla idare edilen yeni yapılarla sporumuz tüm branşlarda farklı noktaya gelecek. Herkes şapkasını önüne koysun, dedik. Bu noktada kulüplerin açıkçası sürdürülemez durumunu sürdürülebilir ve üretken yapı haline getirelim. Özellikle sporu, Türk halkı için erişilebilir hale getirelim. Sporu tabana yaymak, bir kültür, bir bilinç haline getirmek istiyoruz. Bu kadar tesis altyapısı ve ciddi anlamda bir seferberlik durumundan bahsediyoruz. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle herkesi spora katma ve herkesin yaşamının bir parçası haline getirme taahhüdümüz var. Bu noktada da her geçen gün mesafe katediyoruz. Kulüplerin ve federasyonların değişecek yeni yapılarıyla bu hıza ayak uydurmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Kulüp ve federasyonlarda yönetimlerin şeffaf olması hedefimiz. Dinamik ve güçlü bir potansiyeli içinde barındıran bir nüfusuz. Yetenekli gençlerimiz ve çocuklarımız var. Bunları tesadüfe bırakmadan planlayarak, takip ederek ve destekleyerek onları yıldızlar olarak ortaya çıkarma görevimiz var. Bunu hep birlikte başarma durumundayız."

“Yetenek taramasında keşfettiğimiz gençler yarınımız adına bize çok umut veriyor”

Bakanlık olarak yetenek taraması ve spora yönlendirme projelerine önem verdiklerini belirten Bakan Kasapoğlu, “1,5 milyona yakın çocuğumuzu farklı testlerle taradık ve bu noktada 100 bin ve sonrasında gelen 30 bin civarında yakından takip ettiğimiz gencimiz var. Taranan bütün çocuklarımızı spora katma, spor kültürüyle yetiştirme, en azından bir branşla ilgilenmelerini sağlama adına bu projelerimize çok önem veriyoruz. Sadece yetenekleri keşfetme değil, spora yönlendirme, bunu da ilkokulda başarma zorunluluğumuz var. Geçen yıl salgın nedeniyle okulların kapalı olması bunu biraz engelledi ama önümüzdeki süreçte bunu güçlü bir şekilde yarınlara taşıyacağız. Özellikle yetenek taramasında keşfettiğimiz gençler, almış olduğumuz sonuçlarla yarınımız adına bize çok umut veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Salgının projelerde yavaşlamaya sebep olduğuna dikkati çeken Bakan Kasapoğlu, "Ama pandemiyi her alanda fırsata dönüştürdüğümüz gibi sporda da özellikle müsabakalara hazırlanan sporcularımızı, olimpiyatlara hazırlanan sporcularımızı desteklemek adına bir fırsata dönüştürdük. Hiçbir şekilde antrenmanlarından, çalışmalarından geri kalmadılar. İnanıyorum ki önümüzdeki gerek olimpiyat süreci gerekse de sonraki süreçler başarı adına bizleri çok mutlu edecek. Bunların birtakım sonuçlarını zaten pandemi koşullarındaki hafiflemeyle beraber paralel olarak başlayan müsabakalarda gördük." şeklinde görüş belirtti.

Bakan Kasapoğlu, "Pandemi sürecinde sadece sporcular değil, yatırımlar noktasında da çalışmalar hiçbir şekilde kesintiye uğramadı. Futbol, basketbol, voleybol ve diğer branşlar, cimnastiğiyle, yüzmesiyle ve atletizmiyle her alanda yapılaşmamız ve tesisleşmemiz devam ediyor." ifadelerini kullandı.

“Statlarımızın zeminlerinin bu hale gelmesine izin vermeyeceğiz”

Bakan Kasapoğlu, statları gerek kulüplere gerek yerel yönetimlere en yeni şekliyle devrettiklerini belirterek, "Son günlerde ortaya çıkan tartışmalardan biri statların bakımsızlığı. Maalesef tüm kamuoyu tarafından bilinmediği için bakanlığımız dünyanın en modern statlarını inşa ediyor. En güzel şekliyle ya kulübe devrediyor ya da ilgili yerel yönetime devrediyor. En son Göztepe stadının resmi açılışını yaptık. Dünyanın en güzel statlarından birine aday gösterildi. Statlar teslim edildikten sonra ilgili yönetimlerin vicdanına bırakılıyor. Gelinen noktada federasyonumuzla da konuştuk. Bununla ilgili yaptırım, öncelikle sıkı denetim. Federasyonumuzun önümüzdeki süreçte yapacağı çalışmalarla statların bu hale gelmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

“Türk sporunun marka değerine, imajına kimsenin zarar verme hakkı yok”

Kulüplerin statların bakımına da özen göstermesi gerektiğine dikkati çeken Bakan Kasapoğlu, "Onca transferi yapan bir kulüp stada da gereken bakımı, ilgiyi ve itinayı göstermekle mükelleftir. Bunun mazereti olmaz. Bu statların hem yaşayan merkezler olması konusunda hem de maç oynandığı vakit sporcu sağlığını hiçbir şekilde tehdit etmesine izin vermemek lazım. Sporcularımızın sağlığı her şeyden önemli. Onların zarar görmemesi adına da bu konunun altını özellikle çizmek istiyorum. Gerekirse profesyonel destek alacak gerekirse federasyon gerekli yaptırımı uygulayacak. Biz de önümüzdeki süreçte bununla ilgili denetimleri güçlü şekilde devam ettireceğiz. Türk sporunun marka değerine, imajına hiçbir şekilde kimsenin zarar verme, yıpratma hakkı olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

“Kişileri bırakıp sistemi konuşmalıyız. Futbolu kısır tartışmalardan daha öteye taşımalıyız”

Türk futbolundaki tartışmalara değinen Bakan Kasapoğlu, “Türk futbolunda hep aynı konuları konuşup duruyoruz (hakemler). Bu konuda bir sıkıntı var. Altyapıyı konuşmamız lazım, kişileri bırakıp sistemi konuşmalıyız. Futbolu kısır tartışmalardan daha öteye taşıma zaruretimiz var." ifadelerini kullandı.

Bakan Kasapoğlu, kısır tartışmaların yerine sporcu ve başarı hikayelerinin sporcuları daha çok motive edeceğini söyledi.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bir süre maçların oynanmadığını hatırlatan Bakan Kasapoğlu, “Federasyon başarılı şekilde tedbirleri uygulayarak süreci gerçekleştiriyor. Sporun lokomotifi futbolda amatör liglerimizi de federasyon 17 Nisan'da başlatacak. Tüm amatör camiamıza başarı diliyorum, sağlık diliyorum. Tedbirlere ve tabii ki bu anlamda gerekli çalışmaları federasyonumuz hem bölgelerde yapıyor hem de biz de bakanlık olarak sporcularımızın bu anlamdaki sağlıkları konusunda çalışıyoruz. Önemli olan sağlık. Sporcularımızın sağlığı, gençlerimizin sağlığı, milletimizin sağlığı ve ülke olarak bu doğrultuda tüm birimlerimizi harekete geçirerek inşallah bu liglerin hem başlatılması, akabinde de rekabetçi, dostça, kardeşçe olduğu müsabakaları da temenni ediyorum, başarı diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

“Sporcu, sporunu eğitimle sürdürecek. Hayallerini bu manada bırakmayacak”

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın katılımıyla "Sporcu Bursu" projesinin tanıtımını yaptıklarını hatırlatan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yıllardır konuşulan konuydu. Bu ihtiyaç duyulan konuydu. 'Spora mı devam okula mı devam ikilemi, yıllarca sporcunun verdiği gayret var, alın teri var anne ve babanın gayreti var. İş üniversite kapısına geldiğinde bir tercihe dönüşüyor. Onca emek ya orada kalıyor ya da üniversite hayaline; doktor mu olacak, mühendis mi olacak, avukat mı olacak, işletmeci mi olacak, o hayaline maalesef son vermek zorunda kalıyordu. Vakıf üniversiteleriyle yaptığımız bu çalışmayla bu müzmin ikileme son verdik."

“Bizim için büyük bir heyecan ve büyük bir gurur" diyen Bakan Kasapoğlu, “Yarınların güçlü Türkiye'sinde inanıyorum ki çok güçlü bir başlangıç olacak. Sporcu, sporunu eğitimle sürdürecek. Hayallerini bu manada bırakmayacak gençlerle inanıyorum ki farklı bir tabloya doğru yürüyeceğiz. Bunu da liselerde, ortaokullarda, özel eğitim kurumlarıyla yapacağımız çalışmalarla yapacağız. Bir kısmını gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta yine yapacağız. Yine liselerde, ortaokullarda burslarla bu desteği güçlendirerek devam ettireceğiz." diye konuştu.

Eğitimle sporu entegre eden anlayışlarıyla yarınlardaki güçlü nesilleri daha farklı tabloyu hep birlikte göreceklerini kaydeden Bakan Kasapoğlu, “Sporu bu anlamda pek çok branşıyla önemseyen anlayışımızla geçtiğimiz süreçte özellikle 2019'da, 2020'nin son sürecinde cimnastikteki başarıları gördük. Cimnastik bizim temel aldığımız, yüzme ve atletizmle beraber öncelikli branşlarımızdan biri. Ve bu her branşta da 'öncü başarılar' diyorum. Öncü başarıları önümüzdeki süreçte hem tabana yayılmış şekilde bir anlayışla, şu an İstanbul'da mükemmel bir cimnastik eğitim merkezimizi tamamladık. Hem kampıyla hem eğitim merkeziyle Türkiye'nin gözbebeği oldu. Cimnastikte ilgili çalışmaları Ankara ve diğer illerde de güçlendireceğiz. Statlar yapıyoruz. Statlarımızı yeni branşlarla destekleyeceğiz. Atletizm yüksek performans merkezi hazır." değerlendirmesinde bulundu.

“Yüzme bilmeyen herkese yüzme öğretme hedefimiz var”

"Yüzme bilmeyen kalmasın" kampanyasıyla bu branşta da önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Kasapoğlu, “Havuzlarımız, 'Yüzme bilmeyen kalmasın' projemizle birlikte dolu dolu, verimli şekilde değerlendireceğimiz ve yenilerini her geçen gün kattığımız havuzlarımız. 7/24 hizmet politikasıyla halkımızın tümüne kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla hizmet veren tesislerimiz, inanıyorum ki hem yüzmede hem cimnastikte hem atletizmde inanıyorum ki hem de diğer branşlarda çok farklı tabloları bize gösterecek.” ifadelerini kullandı.

Gerek bakanlığın gerek başta kamu olmak üzere Türkiye'deki tüm imkanların kullanılması temel hedefleri olduğunu vurgulayan Bakan Kasapoğlu, şunları söyledi:

“Yüzme bilmeyen herkese yüzme öğretme hedefimiz var. Havuz olmayan yerlere okul bahçelerine ve beldelere portatif havuzlarla bu imkanı bizzat halkımızın ayağına götürüyoruz. Geçtiğimiz yıl pandemiye rağmen 100 tanesini halkımızla buluşturduk. Bu yıl inşallah 200'ü aşacak, yeni ilavelerle beraber geçtğimiz yılla 300'ü bulacak. Sadece tesis değil, bunların gece gündüz kullanılmasını çok önemsiyoruz. Antrenörleri nerede olursa olsun tüm antrenörleri de seferber ederek bu projeyi sizlerle beraber daha yukarı taşıyacağız.”

Spor medyasının başarıları ve diğer branşları görünür kılmasında önemli olduğuna değinen Bakan Kasapoğlu, "Yüzmeyi, atletizmi, boksu, judoyu, tekvandoyu karateyi, satrancı, ismini sayamadığım pek çok branşı artık sizlerin daha görünür kılmanız gerekiyor. Hem ter döken sporcularımıza hem ailelerine hem de aziz millete en önemli sorumluluklarımızdan birinin bu olduğun düşünüyorum. Destekleme, moral verme adına bu görünürlüğün çok anlamlı, çok hayati olduğunu düşünüyorum. Sporu birkaç branşta görmüyoruz, çalışmalarımızla bunu ortaya koyuyoruz." diye konuştu.

“Kadınlarımızın spora olan ilgisini ne kadar yukarı çıkarırsak spor toplumu olma konusunda o derece başarılı olacağız”

Kadınların da toplumun öncüleri olduğunu kaydeden Bakan Kasapoğlu, “Gerek eş olarak gerek anne, arkadaş ve dost olarak kadınların öncü misyonunu çok ciddi şekilde sporda da değerlendirmemiz gerekiyor. Onların başarılarını hep birlikte görüyoruz. Cimnastikte, voleybolda, basketbolda futbolda pek çok branşta güreşiyle yüzmesiyle her alanda sporcularımız var. Kadınlarımız tesislerimizden, faaliyetlerimizden öncelikle hizmet alma hakkına sahipler. Kadınlarımızın spora olan ilgisini ne kadar yukarı çıkarırsak spor toplumu olma konusunda o derece başarılı olacağımızı düşünüyoruz. İnanıyorum ki kadınlarımız başta olmak üzere tüm toplum spora erişilebilirlik konusunda büyük ölçüde başarılı oldu ve başarıyor.” şeklinde görüş belirtti.