Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğünce yürütülen Damla Gönüllük Hareketi Projesi; gönüllü gençlerin herhangi bir maddi karşılık beklemeden, ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak veya genel olarak toplumun yararına olduğu değerlendirilen sosyal faaliyetleri kapsamaktadır.

2019 yılı içerisinde 17 Mayıs- 15 Aralık tarihleri arasında 36 ilde (Kayseri, Sivas, İstanbul, Kocaeli, Kırklareli, Şırnak, Hakkari, Kars, Şanlıurfa, Bitlis, Çankırı, Çorum, Yozgat, Samsun, Bolu, Bartın, Kastamonu, Gümüşhane, Erzincan, Tunceli, Bursa, Eskişehir, Aksaray, Kırşehir, Sakarya, Yalova, Çanakkale, Kütahya, Burdur, Antalya, Mersin, Karaman, Osmaniye, Muğla, Denizli, İzmir) 39 program gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Program çerçevesinde. 2.160 gönüllü ile 360.000 kişiye ulaşılması hedeflenmektedir.

Şuana kadar 808 katılımcı ile 21 program gerçekleştirilmiştir. 20-29 Eylül tarihleri arasında 164 kadın katılımcı ile Bursa, Eskişehir, Aksaray ve Kırşehir illerinden program devam etmektedir.

Proje kapsamında; okul ziyaretleri, Huzurevi, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ziyareti, Sevgi Evi ve Çocuk Evleri ziyaretleri, köylerde okul ziyaretleri, Kur’an kurslarında çocuklarla çeşitli aktiviteler ve köy halkı ile bir araya gelme, kimsesiz ya da yalnız yaşayan yaşlıların ev ve bahçe temizliklerinin yapılması, kuş yemliği yapma etkinliği, mezarlık ve şehitlik ziyareti ve çevre temizliği, köy okulu duvarlarına resim çizme ve dezavantajlı ailelerin ziyaretleri, kurum ziyaretleri gibi gönüllülük faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

Damla Gönüllülük hareketi projesi ile katılımcı gençlerin kişisel gelişimlerine ve merhamet duygularının gelişimine katkı sağlanmasının yanında; farklı kültürlerin kaynaşması ve gönüllülük çalışmalarıyla toplumdaki farkındalığı artırarak, son dönemlerde unutulmaya yüz tutan bazı insanî ve manevî değerleri tekrardan su yüzüne çıkarmayı amaçlamaktadır.? Proje ile, gençlerimizin başta spor, zaman yönetimi, tertip ve düzen, kişi haklarına riayet gibi bir takım alışkanlıklar edinmelerine katkı sunulmaktadır.

Yerli ve yabancı gönüllü gençler, proje kapsamında gidilecek illeri, yöre halkını ve o yöredeki farklı kültürleri daha iyi tanıma fırsatı elde etmiş ve kültürler arası kaynaşma sağlanmaya devam etmektedir.